Beszámoló

Mint arról már korábban hírt adtunk, a Jobb Élet Közhasznú Egyesület a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által kiírt és elnyert ROM-RKT-21-A-0157 számú pályázat keretében elnyert támogatásból – 940.000.-Ft-az alábbi rendezvények kerültek megrendezésre: Roma Holokauszt esemény kapcsán a Terror házába és a Kisfogházba szervezetünk kirándulást, ezen kívül koszorúzást tartottunk és megemlékező műsort szerveztünk. A rendezvényeinken részt vettek a Berhidai Ady Endre általános iskola diákjai, akik méltóképpen emlékeztek meg a hősökről. A programjaink között szerepelt még “Családi nap”ahol a Romano Glaszo együttes tartott táncházat. Őszi hagyományok címmel kézműves-foglalkozást tartottunk felidézve a régi hagyományokat, népszokásokat. A “Generációk hídja” rendezvényünkön megismerkedhettünk a népi mesterségekkel, interaktív bemutató keretében. Közelítve az év végéhez a programsorozatunkat egy jó hangulatú Sport nappal zártuk.  Helyszín az Ady Endre általános iskola volt, ahol egész délutánt, estét betöltő vidám, játékos sport vetélkedőt tartottunk. . A programsorozat megvalósításáért köszönettel tartozunk a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságnak!

Pályázati beszámoló “Gasztronómiai bemutatóval egybekötött Roma nap”

A “PÁLYÁZATOK” beszámolónkban már nyilvánosságra hozott  pályázatok  közül megrendezésre került 2021. szeptember 25.-én a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által kiírt, megpályázott, és elnyert  ROMA-NEMZ-KUL-21-0455 sz. pályázat keretében elnyert támogatás segítségével a “Gasztronómiai bemutatóval egybekötött Roma nap”

Délelőtt a helyi roma családok mutatkoztak be főzési tudományukkal, ahol autentikus roma ételek készültek bográcsban, üstben. Az elkészült ételek a nagyközönség körében felszolgálásra kerültek, minden résztvevő megkóstolhatta a neki legjobban tetsző ételt.  A délutáni kultúrprogramot a helyi fiatalok Ki-MIT-TUD-ja nyitotta meg, ahol zene-, tánc-, ének kategóriákban mutatkoztak be  a gyerekek. Mi is meglepődtünk, hogy mennyi szunnyadó tehetség él a lakókörnyezetünkben!  A programot a ROMANO GLASZO zenekar fergeteges koncertjével folytattuk, ahol valódi cigány énekeket, táncokat ismerhettünk meg.  A nagy sikerű koncert nem jött volna létre a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság pályázati  lehetősége nélkül! Folytatásként -közkívánatra- Dobozi Lacika és Kisgrofó koncerjén tombolhatott a közönség. A napot egy fergetegesen jól sikerült roma bállal zártuk, ahol Leilla cigány nyelven előadott dalaival aratott nagy sikert.

Kert program

 

Merünk nagyot álmodni!

“Fókuszban a család – Családi Portaprogram” címmel veszünk részt  a Szociális földprogram keretében kiírt pályázaton.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy Berhidán minimum  40 családot be tudjunk vonni a programba, ezzel lehetőséget adni az emberek kezébe a saját termesztésű friss zöldség, gyümölcs termesztésére, saját tenyésztésű állatok tartásához.

Várunk minden érdeklődőt 2022. április 12.-én Berhidán a kultúrházba, ahol mindenki megismerheti a program részleteit, felteheti kérdéseit a meghívott vendégeknek, szakembereknek!

Bízunk a sikerben!

 

Pályázataink

 

A Társadalmi Esélyteremtési Főigaztagatóság Támogatásirányítási Főosztálya által 2021-ben kiírt és elnyert pályázatok:

  • Roma-Nemz-Cisz-21-0170 számú pályázat keretében elnyert  2.000.000,-Ft-os összeget, amit fenntartási költségekre fordítottunk.
  • ROMA-NEMZ-KUL-21-0455 számú pályázat keretében elnyert 500.000,-Ft-os összeget, amivel a Berhidai Roma Nap megrendezéséhez járultunk hozzá.
  • ROM-RKT-21-A-0157 számú pályázat keretében elnyert 940.00,-Ft-ból  különböző kulturális rendezvényeket valósítottunk meg.
  • ROMA-NEMZ-CISZ-21-0168 (RIOSZ) számú pályázat keretében elnyert 1.500.000,-Ft-ot szintén működésre fordítottunk.

Élelmiszeradomány Berhidán

A Jobb Élet Közhasznú Egyesület a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztatása alapján 3696 kg élelmiszert osztott szét 5.798.160.-Ft értékben Berhida hátrányos helyzetben lévő lakosai körében.  Ezen adatok alapján  ez 20.344.-Ft/Fő értékű támogatást jelent az általunk ellátott személyeknek 2021-ben.

A teljes mennyiségből 1.804kg-ot a budapesti, 1.404Kg-ot a veszprémi Penny raktárból , 488kg-ot közvetlenül a felajánló cégtől vettünk át.

Akiknek segíteni tudtunk: több gyermeket nevelő nagycsaládosok, egyedülálló, idős, beteg emberek, halmozottan hátrányos emberek, családok.

Örülünk, hogy ismét sok családnak, embernek tudtuk megkönnyíteni a mindennapjait!

 

MEGHÍVÓ

MEGHÍVÓ

 

A Berhidai Roma Nemzetiségi

Önkormányzat

tisztelettel meghívja Önt

 

  1. szeptember 29. (szerda)

17.00 órai kezdettel

a berhidai Kultúrházba

 

közmeghallgatással egybekötött emléktábla koszorúzásra

Lendvai János (Csócsi) 

cigányzenekarának tiszteletére

 

Program:

Babai János

a  Berhidai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének

köszöntője és megemlékező beszéde

 

Pergő Margit

Berhida város polgármesterének köszöntője

Koszorúzás és a családtagok által a megemlékezés virágjainak elhelyezése

A közmeghallgatás keretében beszámoló az elmúlt év munkájáról

 

Közreműködik:

Jónás Tamás

hegedű

 

 

Településfásítási Program Berhidán

 

A Jobb Élet Közhasznú Egyesület által fenntartott May Lasho Trajo Tanoda is csatlakozott 2020. október 03.-án az országos Településfásítási Program keretében meghirdetett faültetési kezdeményezéshez. Napsütéses, kellemes októberi időben a  gyerekek szülőkkel, testvérekkel, nagyszülőkkel együtt vettek részt a munkálatokban. Kicsik- nagyok jó hangulatba együtt dolgoztak, serénykedtek. Ha kellett ástak, lapátoltak, talicskát toltak, locsoltak… ! Az elfogyasztott finom pogácsa, sütemény, üdítőital után érdekes kvíz játék volt a gyerekeknek, ahol sok-sok csokoládé, cukorka volt a jutalom. Örülünk, hogy ilyen sokan részt vettek a megmozdulásban, jó volt látni, hogy gyerek, fiatal, idős együtt dolgozott a környezetük szépítése érdekében. Büszkék vagyunk Tanodás gyerekeinkre, hiszen szép számmal képviselték az intézményt, példát mutatva a település fiataljainak. Jó hangulatban, sokat dolgoztunk, a végén mindenki kellemesen elfáradt.Nagyszerű napunk volt!

Közösségépítő virágültetés Berhidán

   
„Ez a mi városunk, tehetünk, tegyünk érte, hogy szebb legyen!” – ez volt a mottója az idei civil virágültetési akciónak, amelyen közel harminc fiatal és felnőtt vett részt. A berhidai önkéntesek ezúttal a Kis-tó környezetét díszítették színes, egynyári virágokkal.

Mint azt a szervezőktől megtudtuk, a vészhelyzet miatt, ebben az évben később keríthettek sort akciójukra, ám semmiképpen sem szerették volna kihagyni a tavalyi kezdeményezés folytatását. Arról azonban álmodni sem mertek, hogy ekkora visszhangja lesz a június végére meghirdetett virágültetési felhívásuknak. Elsőként a May Lasho Trajo – Jobb élet Egyesület csatlakozott az akcióhoz, aztán sorra jelentkeztek be, illetve jöttek el fiatalok és kevésbé fiatalok, hogy részt vegyenek a város szabadidő parkjának szépítésében. – Örültünk a felhívásnak, nem is volt számunkra kérdés, jövünk-e, hiszen gyakran ér bennünket az a vád, hogy mi romák nem törődünk saját környezetünkkel, nem törekszünk annak megóvására, ami nyilván nem igaz, hiszen most is öröm volt nézni, ahogyan a roma gyerekek és felnőttek lelkesen dolgoztak azért, hogy szebbé tegyék a várost – nyilatkozta Babai János, az egyesület vezetője. Közel százötven, kifejezetten nyári meleget kedvelő petúnia, margaréta, bársonyvirág, begónia és még sokféle virágpalánta került végső helyére, a Kis-tó környékét díszítve. A virágokat az önkormányzat, valamint a helyi Mesebolt tulajdonosa, Takács Petra biztosította, aki személyesen is segített az elültetésükben, elrendezésükben. Volt, aki házi pogácsával, frissítővel járult hozzá a délután sikeréhez.
A városszépítési mozgalmat egyébként az a maroknyi civil csapat szervezte, amely már két jelentős jótékonysági akciójával hívta fel magára a figyelmet. Karácsony előtt élelmiszercsomagot gyűjtöttek és adtak át rászoruló családoknak, idén tavasszal pedig jótékonysági Retro Partit szerveztek a berhidai Ady iskola tankonyhájának felújítására, amelyre közel egymillió forint értékű adományt gyűjtöttek. Legutóbb a virágültetés mellett, meghirdették a „Fogadd örökbe és törődj vele!” mozgalmat is, amely egy-egy kisebb, de értékes önkéntes munkára hívja a település lakosságát annak érdekében, hogy szebb, élhetőbb legyen a város. Augusztusban pedig – hagyományteremtő szándékkal — újabb közösségi programot szerveznek a Kis-tónál, ahová „mini lecsófesztiválra” várják majd az érdeklődőket, ahol a gyermekekkel érkezőkre is gondolva, programokkal is készülnek. Ám, mint mondják, akcióikkal korántsem az a céljuk, hogy elvégezzék azt a munkát, ami egyébként, természetesen az önkormányzat feladata, hanem sokkal inkább a közösség építésére helyezik a súlyt és szeretnék elmélyíteni a lakosokban azt a tudatot, hogy a város mindenkié, így – ésszerű keretek között — bárki hozzájárulhat a rendezéséhez, szépítéséhez is. A virágültető délutánnak pedig a legfőbb értéke az összefogás és az egymásra való odafigyelés volt. A harminc résztvevő hamar végzett a munkával, így bőven maradt idő arra, hogy a felajánlott harapnivaló és pohárnyi frissítő mellett pár szót váltsanak, közeledjenek egymáshoz a résztvevők, akik közül sokan korábban nem is találkoztak. A jó hangulatú délután is rávilágított, hogy sokkal több az, ami összeköt, mint ami elválaszt minket egymástól.

Képzés Berhidán

2020. július 1-jén a jelentkező 110 főből 15-en vehették át a Berhidai Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Várpalotai Polgármesteri Hivatal által közösen szervezett EFOP-1.2.9-17-2017-00015 számú “Női információs és Szolgáltató Központ létrehozása Várpalotán” elnevezésű pályázat keretében megvalósult “Munka és magánélet összehangolása” képzésben való részvételt igazoló Tanúsítványt Berhidán.
Az oktatás onlyne formában történt, csoportos, illetve kiscsoportos foglalkozások keretében.
A képzés folyamán a résztvevők megismerkedhettek a stressz fogalmával, annak kezelésével, az önértékelési problémákkal, a kommunikációs nehézségekkel, megoldásokkal.
Voltak szituációs játékok, interaktív feladatok, játékos és komolyabb feladványok.
A kezdeti bátortalanság után mindenki bekapcsolódott a feladatokba, és egyre bátrabban szóltak hozzá az adott témához.
Mindenki kivehette a részét a feladatokból, előjöttek a rejtett képességek pl. a rajz, a logika a színészkedés területén.
A képzés végén egyhangúan megállapításra került, hogy mennyire hasznos volt a részvétel, hiszen mindenki tanult valamit vagy a saját vagy a mások által felhozott példákból, az előadótól pedig ezek megoldására, kezelésére kaptak nagyon hasznos tanácsokat, segítséget.
Mind a három nap nagyon jó hangulatban telt el!  🙂

Karácsonyi műsor, 2019. december 20.

„Az egyedüli dolog, amiért érdemes ezen a földön élni, az az, hogy az ember tudjon szeretetet adni és elfogadni. Csak ez teheti boldoggá az embert.”

A Berhidai Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2019. december 20-án tartotta Karácsonyi műsorát a Kultúrházban.

Babai János elnök köszöntőbeszédjében a karácsony hangulatát idézte fel: a karácsonyt kicsi és nagy egyaránt várja. A kicsik sok ajándékot, a nagyok pihenést, nyugalmat remélnek tőle. Még ha nem is világos mindenki számára egyértelműen karácsony üzenete, mégis valami szelíd, nyugodt érzés, végső soron valami manapság már egészen ritka dolog, a szeretet árad belőle. A mindennapos megélhetési gondok – amelyek napjainkban különösen előtérbe kerültek – elhalványulnak, ha kigyúlnak az ünnepi fények. A karácsony nem csak egy ünnep, hanem egy érzés.  Az ünnepen az ember hajlandó félretenni az ellentéteket, és ha csak rövid időre is, de békét köt embertársaival. Az ünnep szépségét nem az ajándékok nagyságával kell mérnünk, hanem egy olyan ajándékkal, amiből mindenki részesülhet, amit mindenki adhat, ez pedig a szeretet.  Az összetartó család kell, hogy ápolja az ünnepelni tudás művészetét és adja át azt a következő nemzedéknek.

Babai János elnök köszöntője után Pergő Margit polgármester asszony beszédében kiemelte az ünnep jelentőségét, külön megemlítve az ünnepre való hangolódást, az egymásra figyelést, a karácsony lényegét.

Az ünnepi műsort a Bogáncsvirág együttes nagy sikert aratott cigánytánca tette színesebbé.

A műsor végén került kiosztásra 50 db édességcsomag a gyerekeknek, és 50 db élelmiszercsomag a nehézhelyzetben lévő családok részére, amivel egy kicsit a Jobb Élet Közhasznú Egyesület a Magyar Élelmiszer Bank Egyesület segítségével hozzájárult a karácsonyi készülődéshez