III. Gasztronómiai bemutatóval egybekötött Roma Nap”

„III. Gasztronómiai bemutatóval egybekötött Roma nap” 

 

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Támogatásirányítási Főigazgatóság által kiírt

ROMA-NEMZ-KUL-22-0389 sz.

 és a  ROMA-NEMZ-KUL-22-0390 sz. elnyert pályázatok,

és az Országos Roma Önkormányzat, 

közös támogatásával került megrendezésre 2022. szeptember 17.-én Berhida-Peremarton területén a Petőfi Művelődési Házban a „III. Gasztronómiai bemutatóval egybekötött Roma nap” .

A zord, esős időjárás ellenére közel 250-300 látogatónk volt a nap folyamán.

A rendezvény nyitott, mindenki számára ingyenesen látogatható volt.

Jelenlétükkel megtiszteltek bennünket többek között Berhida város polgármestere, az Ady E. általános iskola igazgatója, a Süni Napközi otthonos Óvoda vezetője, a helyi képviselő testület tagjai.

 A roma gasztronómiát bemutató főzőversenyre felkértük azon családokat, akik még ápolják ezt a hagyományt és szívesen bemutatkoznának a közönség előtt és főznének kb. 200 főre.

A főzőversennyel kezdtük a napot, ahol 10 csapat mutatta be főzési tudományát.

Készültek különböző pörköltek, sültek, cigánylecsó, babos-, káposztás húsok, pacal…stb.

A roma gasztronómiai főzőversenyen elkészült ételeket bemutattuk, zsűriztettük, azokat a rendezvényen résztvevőknek feltálaltuk. .

 A „III. Gasztronómiai bemutatóval egybekötött Roma nap” lehetőséget adott az amatőr csapatoknak, illetve a helyi jelentkező fiataloknak, hogy  szerepelhessenek, a tehetségükkel bemutatkozhassanak.

Többek között felléptek a Jobb Élet Közhasznú Egyesület által működtetett May Lasho Trajo Tanoda növendékei, a helyi Ady Endre általános iskola diákjai, a Berhidai Süni Napközis Óvoda kisgyermekei.

Minden fellépőnek, a főzőversenyen résztvevőnek Emléklapot, Oklevelet, kupákat és kisebb ajándékot adtunk át ünnepélyes keretek között.

A napot a médiákból is jól ismert, a fiatalok által kedvelt előadók fellépésével folytattuk.

A fellépők: Patai Anna, Loretta és Doree voltak, akik nagy sikert arattak, és igazi roma hangulatot hoztak magukkal.

A kicsikről sem feledkeztünk meg! Őket ugrálóvár és arcfestés, csocsó várta egész nap.

A rendezvény célja a tehetséges fiatalok felkutatása, közösségépítés a különböző kultúrcsoporthoz, településhez tartozó roma közösségek között, a roma kulturális örökség, köztük a roma gasztronómia megőrzése, a hagyományápolás fontossága volt.

 

 

ROMA-NEMZ-CISZ-21-0168 sz. pályázat

Amint már arról korábban beszámoltunk, a Belügyminisztérium által kiírt   ROMA-NEMZ-CISZ-21-0168 számon regisztrál pályázat keretében elnyert   1.500.000Ft  összegből megvásárolhattunk irodánk bővítéséhez, és a munkánk megkönnyítése érdekében  2 db LENOVO laptopot, illetve 1db XEROX típusú multifunkcionális nyomtatót. A fenti eszközök nagyban segítik munkatársaink munkáját! A fenti összegből Megbízási Szerződés keretében alkalmaztunk 1 fő adminisztrátort, és  1 főt a projekt pénzügyi tevékenységeinek ellátására. Az év végén egy vacsorával köszöntük meg azon személyeknek, akik egész évben segítettét a Szövetség munkáját . 

Beszámoló

Mint arról már korábban hírt adtunk, a Jobb Élet Közhasznú Egyesület a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által kiírt és elnyert ROM-RKT-21-A-0157 számú pályázat keretében elnyert támogatásból – 940.000.-Ft-az alábbi rendezvények kerültek megrendezésre: Roma Holokauszt esemény kapcsán a Terror házába és a Kisfogházba szervezetünk kirándulást, ezen kívül koszorúzást tartottunk és megemlékező műsort szerveztünk. A rendezvényeinken részt vettek a Berhidai Ady Endre általános iskola diákjai, akik méltóképpen emlékeztek meg a hősökről. A programjaink között szerepelt még “Családi nap”ahol a Romano Glaszo együttes tartott táncházat. Őszi hagyományok címmel kézműves-foglalkozást tartottunk felidézve a régi hagyományokat, népszokásokat. A “Generációk hídja” rendezvényünkön megismerkedhettünk a népi mesterségekkel, interaktív bemutató keretében. Közelítve az év végéhez a programsorozatunkat egy jó hangulatú Sport nappal zártuk.  Helyszín az Ady Endre általános iskola volt, ahol egész délutánt, estét betöltő vidám, játékos sport vetélkedőt tartottunk. . A programsorozat megvalósításáért köszönettel tartozunk a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságnak!

Pályázati beszámoló “Gasztronómiai bemutatóval egybekötött Roma nap”

A “PÁLYÁZATOK” beszámolónkban már nyilvánosságra hozott  pályázatok  közül megrendezésre került 2021. szeptember 25.-én a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által kiírt, megpályázott, és elnyert  ROMA-NEMZ-KUL-21-0455 sz. pályázat keretében elnyert támogatás segítségével a “Gasztronómiai bemutatóval egybekötött Roma nap”

Délelőtt a helyi roma családok mutatkoztak be főzési tudományukkal, ahol autentikus roma ételek készültek bográcsban, üstben. Az elkészült ételek a nagyközönség körében felszolgálásra kerültek, minden résztvevő megkóstolhatta a neki legjobban tetsző ételt.  A délutáni kultúrprogramot a helyi fiatalok Ki-MIT-TUD-ja nyitotta meg, ahol zene-, tánc-, ének kategóriákban mutatkoztak be  a gyerekek. Mi is meglepődtünk, hogy mennyi szunnyadó tehetség él a lakókörnyezetünkben!  A programot a ROMANO GLASZO zenekar fergeteges koncertjével folytattuk, ahol valódi cigány énekeket, táncokat ismerhettünk meg.  A nagy sikerű koncert nem jött volna létre a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság pályázati  lehetősége nélkül! Folytatásként -közkívánatra- Dobozi Lacika és Kisgrofó koncerjén tombolhatott a közönség. A napot egy fergetegesen jól sikerült roma bállal zártuk, ahol Leilla cigány nyelven előadott dalaival aratott nagy sikert.

Kert program

 

Merünk nagyot álmodni!

“Fókuszban a család – Családi Portaprogram” címmel veszünk részt  a Szociális földprogram keretében kiírt pályázaton.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy Berhidán minimum  40 családot be tudjunk vonni a programba, ezzel lehetőséget adni az emberek kezébe a saját termesztésű friss zöldség, gyümölcs termesztésére, saját tenyésztésű állatok tartásához.

Várunk minden érdeklődőt 2022. április 12.-én Berhidán a kultúrházba, ahol mindenki megismerheti a program részleteit, felteheti kérdéseit a meghívott vendégeknek, szakembereknek!

Bízunk a sikerben!

 

Pályázataink

 

A Társadalmi Esélyteremtési Főigaztagatóság Támogatásirányítási Főosztálya által 2021-ben kiírt és elnyert pályázatok:

  • Roma-Nemz-Cisz-21-0170 számú pályázat keretében elnyert  2.000.000,-Ft-os összeget, amit fenntartási költségekre fordítottunk.
  • ROMA-NEMZ-KUL-21-0455 számú pályázat keretében elnyert 500.000,-Ft-os összeget, amivel a Berhidai Roma Nap megrendezéséhez járultunk hozzá.
  • ROM-RKT-21-A-0157 számú pályázat keretében elnyert 940.00,-Ft-ból  különböző kulturális rendezvényeket valósítottunk meg.
  • ROMA-NEMZ-CISZ-21-0168 (RIOSZ) számú pályázat keretében elnyert 1.500.000,-Ft-ot szintén működésre fordítottunk.

Élelmiszeradomány Berhidán

A Jobb Élet Közhasznú Egyesület a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztatása alapján 3696 kg élelmiszert osztott szét 5.798.160.-Ft értékben Berhida hátrányos helyzetben lévő lakosai körében.  Ezen adatok alapján  ez 20.344.-Ft/Fő értékű támogatást jelent az általunk ellátott személyeknek 2021-ben.

A teljes mennyiségből 1.804kg-ot a budapesti, 1.404Kg-ot a veszprémi Penny raktárból , 488kg-ot közvetlenül a felajánló cégtől vettünk át.

Akiknek segíteni tudtunk: több gyermeket nevelő nagycsaládosok, egyedülálló, idős, beteg emberek, halmozottan hátrányos emberek, családok.

Örülünk, hogy ismét sok családnak, embernek tudtuk megkönnyíteni a mindennapjait!

 

MEGHÍVÓ

MEGHÍVÓ

 

A Berhidai Roma Nemzetiségi

Önkormányzat

tisztelettel meghívja Önt

 

  1. szeptember 29. (szerda)

17.00 órai kezdettel

a berhidai Kultúrházba

 

közmeghallgatással egybekötött emléktábla koszorúzásra

Lendvai János (Csócsi) 

cigányzenekarának tiszteletére

 

Program:

Babai János

a  Berhidai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének

köszöntője és megemlékező beszéde

 

Pergő Margit

Berhida város polgármesterének köszöntője

Koszorúzás és a családtagok által a megemlékezés virágjainak elhelyezése

A közmeghallgatás keretében beszámoló az elmúlt év munkájáról

 

Közreműködik:

Jónás Tamás

hegedű

 

 

Településfásítási Program Berhidán

 

A Jobb Élet Közhasznú Egyesület által fenntartott May Lasho Trajo Tanoda is csatlakozott 2020. október 03.-án az országos Településfásítási Program keretében meghirdetett faültetési kezdeményezéshez. Napsütéses, kellemes októberi időben a  gyerekek szülőkkel, testvérekkel, nagyszülőkkel együtt vettek részt a munkálatokban. Kicsik- nagyok jó hangulatba együtt dolgoztak, serénykedtek. Ha kellett ástak, lapátoltak, talicskát toltak, locsoltak… ! Az elfogyasztott finom pogácsa, sütemény, üdítőital után érdekes kvíz játék volt a gyerekeknek, ahol sok-sok csokoládé, cukorka volt a jutalom. Örülünk, hogy ilyen sokan részt vettek a megmozdulásban, jó volt látni, hogy gyerek, fiatal, idős együtt dolgozott a környezetük szépítése érdekében. Büszkék vagyunk Tanodás gyerekeinkre, hiszen szép számmal képviselték az intézményt, példát mutatva a település fiataljainak. Jó hangulatban, sokat dolgoztunk, a végén mindenki kellemesen elfáradt.Nagyszerű napunk volt!

Közösségépítő virágültetés Berhidán

   
„Ez a mi városunk, tehetünk, tegyünk érte, hogy szebb legyen!” – ez volt a mottója az idei civil virágültetési akciónak, amelyen közel harminc fiatal és felnőtt vett részt. A berhidai önkéntesek ezúttal a Kis-tó környezetét díszítették színes, egynyári virágokkal.

Mint azt a szervezőktől megtudtuk, a vészhelyzet miatt, ebben az évben később keríthettek sort akciójukra, ám semmiképpen sem szerették volna kihagyni a tavalyi kezdeményezés folytatását. Arról azonban álmodni sem mertek, hogy ekkora visszhangja lesz a június végére meghirdetett virágültetési felhívásuknak. Elsőként a May Lasho Trajo – Jobb élet Egyesület csatlakozott az akcióhoz, aztán sorra jelentkeztek be, illetve jöttek el fiatalok és kevésbé fiatalok, hogy részt vegyenek a város szabadidő parkjának szépítésében. – Örültünk a felhívásnak, nem is volt számunkra kérdés, jövünk-e, hiszen gyakran ér bennünket az a vád, hogy mi romák nem törődünk saját környezetünkkel, nem törekszünk annak megóvására, ami nyilván nem igaz, hiszen most is öröm volt nézni, ahogyan a roma gyerekek és felnőttek lelkesen dolgoztak azért, hogy szebbé tegyék a várost – nyilatkozta Babai János, az egyesület vezetője. Közel százötven, kifejezetten nyári meleget kedvelő petúnia, margaréta, bársonyvirág, begónia és még sokféle virágpalánta került végső helyére, a Kis-tó környékét díszítve. A virágokat az önkormányzat, valamint a helyi Mesebolt tulajdonosa, Takács Petra biztosította, aki személyesen is segített az elültetésükben, elrendezésükben. Volt, aki házi pogácsával, frissítővel járult hozzá a délután sikeréhez.
A városszépítési mozgalmat egyébként az a maroknyi civil csapat szervezte, amely már két jelentős jótékonysági akciójával hívta fel magára a figyelmet. Karácsony előtt élelmiszercsomagot gyűjtöttek és adtak át rászoruló családoknak, idén tavasszal pedig jótékonysági Retro Partit szerveztek a berhidai Ady iskola tankonyhájának felújítására, amelyre közel egymillió forint értékű adományt gyűjtöttek. Legutóbb a virágültetés mellett, meghirdették a „Fogadd örökbe és törődj vele!” mozgalmat is, amely egy-egy kisebb, de értékes önkéntes munkára hívja a település lakosságát annak érdekében, hogy szebb, élhetőbb legyen a város. Augusztusban pedig – hagyományteremtő szándékkal — újabb közösségi programot szerveznek a Kis-tónál, ahová „mini lecsófesztiválra” várják majd az érdeklődőket, ahol a gyermekekkel érkezőkre is gondolva, programokkal is készülnek. Ám, mint mondják, akcióikkal korántsem az a céljuk, hogy elvégezzék azt a munkát, ami egyébként, természetesen az önkormányzat feladata, hanem sokkal inkább a közösség építésére helyezik a súlyt és szeretnék elmélyíteni a lakosokban azt a tudatot, hogy a város mindenkié, így – ésszerű keretek között — bárki hozzájárulhat a rendezéséhez, szépítéséhez is. A virágültető délutánnak pedig a legfőbb értéke az összefogás és az egymásra való odafigyelés volt. A harminc résztvevő hamar végzett a munkával, így bőven maradt idő arra, hogy a felajánlott harapnivaló és pohárnyi frissítő mellett pár szót váltsanak, közeledjenek egymáshoz a résztvevők, akik közül sokan korábban nem is találkoztak. A jó hangulatú délután is rávilágított, hogy sokkal több az, ami összeköt, mint ami elválaszt minket egymástól.